Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Bijgewerkt op Wednesday 01 February 2023

Als u een hypotheek afsluit, leent u geld. Over het aflossen hiervan maakt u afspraken met de geldverstrekker. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid voor de hypotheekverstrekker. Die extra zekerheid levert voor u ook voordeel op!

Voordelen van NHG

 • Lagere hypotheekrente
 • Geen restschuld bij gedwongen verkoop
 • Zekerheid voor u én voor de bank
 • Gegarandeerd een passende hypotheek

Kom ik in aanmerking voor NHG?

Grensbedrag

Ieder jaar wordt het grensbedrag van de NHG opnieuw vastgesteld aan de hand van de gemiddelde huizenprijs. Voor 2024 is de maximale hypotheek waarvoor u nationale hypotheekgarantie kunt krijgen €405.000. Als u een hogere hypotheek wilt afsluiten heeft u geen recht op de NHG.

Energiebesparende maatregelen

Indien u van plan bent om uw nieuwe woning energiezuiniger te maken door middel van energiebesparende maatregelen, kunt u ook een hogere hypotheek met NHG afsluiten. In het geval van energiebesparende maatregelen is de NHG-grens namelijk €429.300.

Voorwaarden

Naast de kostengrens moet u ook rekening houden met andere voorwaarden:

 • De woning is voor eigen bewoning
 • Wanneer u gaat verbouwen mogen de kosten voor aankoop van de woning én de kosten voor de verbouwing samen de NHG-grens niet overschrijden
 • Uw inkomen moet toereikend zijn. Bovendien is het soort inkomen van belang.

Hypotheek met NHG afsluiten

Kosten

Als u een hypotheek afsluit met NHG betaalt u eenmalig kosten. In 2024 is dit vastgesteld op 0,6% over het totale hypotheekbedrag.

Rentekorting

De hypotheekverstrekker heeft extra zekerheid wanneer u een hypotheek afsluit met NHG. U krijgt dankzij deze extra zekerheid korting op de hypotheekrente. Deze rentekorting kan jaarlijks oplopen tot 0,6%.

Wanneer u een hypotheek afsluit met NHG voor €350.000 betaalt u €2.100 aan kosten, maar u bespaart daarentegen jaarlijks tot €1250 aan hypotheekrente. De kosten van een hypotheek met NHG heeft u dus binnen een paar jaar terugverdiend.

NHG en de hypotheek niet meer kunnen betalen

Door een (financiële) tegenslag, zoals arbeidsongeschiktheid of een scheiding, kan het zijn dat u de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan opbrengen. Wanneer u in de problemen komt met het aflossen van de hypotheek moet u waarschijnlijk uw woning verkopen. In het geval van de gedwongen verkoop bij een hypotheek met NHG betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen de eventuele restschuld die overblijft bij na de verkoop. Voor het kwijtschelden van de restschuld moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen:

 • U bent buiten uw schuld om in de betalingsproblemen gekomen. Dit betekent dat u de lening niet meer (volledig) kunt betalen door bijzondere omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een partner, arbeidsongeschiktheid of niet verwijtbare werkloosheid.
 • U heeft u ingezet om de hypotheekschuld terug te betalen. U heeft geen negatieve invloed gehad op de verkoop van de woning en/of de waarde van de woning.

Restschuld meefinancieren

In sommige gevallen kunt u een restschuld van uw oude woning meefinancieren in uw nieuwe hypotheek met NHG. Hier zijn verschillende voorwaarden aan verbonden:

 • U heeft een lening met NHG en voor uw nieuwe woning sluit u ook een hypotheek met NHG af.
 • De kosten van de nieuwe woning en de restschuld zijn samen niet hoger dan de NHG-grens. Als een deel van de nieuwe hypotheek hoger is dan de NHG-kostengrens kunt u dit deel zonder NHG meefinancieren.
 • De restschuld moet annuïtair worden afgelost.
 • Na verkoop van de huidige woning heeft u een jaar de tijd om de restschuld mee te financieren in de hypotheek voor de volgende woning.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
 • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
 • Wij zijn 100% onafhankelijk
 • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?